De Costa Blanca

De Costa Blanca is een van de meest bezochte door mensen van buiten Spanje. Ieder jaar bezoeken ongeveer 9 miljoen mensen van buiten Spanje het aantrekkelijke Costa Blanca.

De kwaliteit van leven, politieke stabiliteit en het goede klimaat trekken niet alleen toeristen in de zomer. Samen met andere kusten, zoals de Costa del Sol, is er een "residentieel toerisme" ontwikkeld, dat wil zeggen inter-Europese immigratie. Nederlanders, Engelsen, Duitsers Fransen en Skandinaviers, die de spaanse bevolking in sommige gemeenten evenaren of overtreffen. Deze "rijke immigratie" heeft verbeteringen in de totale kusteconomie gebracht.

 

De Britse bevolking is de grootste buitenlandse groep aan de Costa Blanca.

 

Ze staan bekend als ex-pats, wat betekent buiten het land, en ze hebben een netwerk van hun eigen culturele instrumenten opgebouwd, waaronder radiostations, 4 kranten en hun eigen verenigingen.

In enkele gemeenten zijn zelfs buitenlandse gekozen functionarissen.

Daarnaast zien we ook de laatste jaren een enorme opkomst van Nederlanders en Skandinaviers die emigeren naar dit heerlijke stukje Spanje om te genieten van de Mediteraanse levensstijl.

De Costa Blanca en de eigen naam zijn van oudsher gerelateerd aan een zeer specifiek toeristisch product: het zogenaamde zon- en strandtoerisme, dat wil zeggen de vakantie die verband houdt met het weer (meer dan 300 dagen zon) 

 

Momenteel vormt de toeristische bestemming een steeds completer aanbod in de provincie Alicante.

De Costa Blanca heeft 78 stranden en baaien, waarvan 54 met het Blauwe Vlag-keurmerk.

PHOTO-2020-09-05-12-09-53 (2).jpg
Denia vanaf het water
DSC00223 (2).JPG
Het Montgó gebergte

De Costa Blanca heeft een contrast aan landschappen zoals de steile kliffen van de Marina Alta, de stranden van de Vega Baja del Segura, de sierras (Montgó, Sierra Helada, etc.), de lagunes en de zoutvlakten. Er zijn vier natuurparken: El Montgó, El Marjal Oliva-Pego, Peñón de Ifach en Lagunas de la Mata en Torrevieja.

De eik, Aleppopijnboom en palmhart zijn de bomen die overheersen in de kustbergen van Alicante. De dadelpalm groeit op vlak land, erg belangrijk in sommige gemeenten zoals Orihuela en Elche. De natuurlijke vegetatie bestaat naast soorten voor gebruik in de landbouw zoals olijf-, johannesbrood-, granaatappel-, citroen-, mispel- en amandelbomen.

 

In de zee is de rijkdom aan dieren en planten van de Posidonia-weiden opmerkelijk, zeer goed bewaard gebleven voor de kust van Cabo Roig en het eiland Tabarca, waar een zeereservaat is.

De Costa Blanca heeft veel festivals, vooral tijdens de zomermaanden. Sommige hiervan zijn erg bekend en het mysterie van Elche valt vooral op, dat wordt erkend als werelderfgoed.

 

We moeten ook de festivals van de Moren en Christenen van Villajoyosa en El Verger noemen, waarvan de eerste uniek is omdat de aankomst van de "Moren" wordt gedaan vanuit de zee, zwemmend van de boten naar de kust.

Andere festivals zoals de Hogueras de Alicante, de Bous al Carrer de la Marina en de Bous a la Mar in Denia zijn typische voorbeelden van Valenciaanse festivals. TheFallas, hoewel beter bekend in de provincie Valencia, worden ook gevierd in Benidorm en Denia.

Het is 23 juni, de Nacht van San Juan, zoals in de hele Middellandse Zee, de Costa Blanca oplicht in een rij aaneengesloten vreugdevuren van meer dan tweehonderd kilometre. Een waar groot feest!

thumbnail_IMG-7052 (2).jpg
Strand Denia

Nieuws